با پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن زندگی، روند تولیدات و بسته بندی مواد غذایی شکل و شمایل جدیدی به خود گرفته است که از مزیت های به خصوصی برخوردار است و بیش از پیش اصول علمی و مهندسی در بسته بندی مواد غذایی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است.
در این مقاله قصد داریم شما را با بسته بندی مواد غذایی و مزایای آن آشنا کنیم و به بررسی روند این مسیر در دنیای امروز بپردازیم، پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
در ایام گذشته بسته بندی مواد غذایی مایع و جامد با استفاده از ظروف چوبی، شیشه ای و چرمی انجام می شد و با گذر زمان علاوه بر این ظروف، بسته بندی شکل پیچیده و کاربردی تری به خود گرفت.
دلایل بسته بندی کردن مواد غذایی
با بسته بندی کردن مواد غذایی نه تنها هزینه های تحویل محصولات غذایی مختلف کاهش می یابد بلکه سود به دست آمده به حداکثر مقدار خود می رسد و در کنار این مزیت ها، موارد زیر از دلایل دیگر بسته بندی کردن مواد غذایی است:
- آسان شدن مسئله جا به جایی و حمل و نقل
- جلوگیری از آلودگی محصولات غذایی هنگام توزیع و فروش
- حفظ کیفیت محصول
- افزایش مدت نگهداری محصول
- مشخص شدن شخصیت محصول
- محافظت از محصول در برابر عوامل مختلفی هم چون: رطوبت، دما، ضربه، گاز، بو، حشرات و...
- جذب مشتری
انواع بسته بندی مواد غذایی
بسته بندی مواد غذایی در ظروف پلاستیکی ی اشیشه ای، پاکت های سلفونی، قوطی ها و بطری های فلزی، پلاستیکی، جعبه ها و... باشد.
شیشه
شیشه همان طور که در بالا اشاره شد، از قدیم برای بسته بندی مواد غذایی استفاده می شد و امروزه به دلیل مزیت های زیر همچنان مورد استفاده قرار می گیرد:
- شیشه از نظر شیمیایی خنثی است و هیچ واکنش شیمیایی ندارد
- طعم و مزه محصول هیچ تغییری نمی کند
- فاقد بو است و کاملا بهداشتی می باشد
- غیر قابل نفوذ است
- استحکام خوبی دارد
- در ابعاد، اشکال و اندازه های مختلف طراحی می شوند
- امکان مشاهده محصول را فراهم می کند
پلیمر
پلیمرها به دلیل وزن سبک و فرآوری آسانی که دارند، بسته بندی سبک و ارزانی را می سازند و با نام پلاستیک نیز شناخته شده اند.
برای بسته بندی مواد غذایی از ظروف پلاستیکی از جنس های PP، PT، PE و ... استفاده می شود.
یکی از دستگاه های بسته بندی که برای ظروف پلاستیکی قابل استفاده است دستگاه سیل وکیوم است.
ظروف یکبار مصرف گیاهی
این ظروف به دلیل آسیب نرساندن به محیط زیست و مقاوم در برابر حرارت به همگان توصیه می شود.
کاغذ
کاغذ به دلیل ویژگی هایی از قبیل: انعطاف پذیری، قابلیت شکل و چاپ پذیری، قابلیت بازیافت شدن، مقاوم در برابر کشش، فشار، پاره شدن و مقاوم در برابر نور، هزینه کم امروزه به صورت مقوا، ورقه، تخته آجدار و کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
فلزات
فلزاتی مانند فولاد و آلومینیوم به دلیل مقاومت بالا، نفوذناپذیری نسبت به گازها و بخارها، مقاومت در دمای بالایی که دارند، برای غذاها و نوشابه های قوطی دار مورد استفاده قرار می گیرند.
برای رفع خوردگی و محافظت قوطی های فلزی از یک لاک پلیمری جهت کشیدن روی قوطی استفاده می شود.
به طور کلی با در نظر گرفتن نوع مواد غذایی که قرار است بسته بندی شود و مقاومت و حساسیتی که به گرما، سرما، نفوذ اکسیژن و نور و... دارند، می توان نوع مواد اولیه برای بسته بندی را تعیین کرد.
البته در نظر گرفتن موارد بسته بندی و از همه مهم تر نظر و راحتی مشتری اهمیت زیادی در فروش محصولات بسته بندی شده دارد.
و در کلام آخر می توان گفت بسته بندی مواد غذایی: به مصرف کننده اجازه می دهد، آگاهانه خرید کند، به آسانی محصول را مصرف کند، در ایجاد شغل و درآمد کمک بزرگی می کند، حق انتخاب آزادانه به خریدار می دهد و در بالا بردن استانداردهای نقش مهمی ایفا می کند.